top of page

4. díl - Ubytování, výběr místa, stavba stanu a zázemí

Aktualizováno: 3. 8. 2023

Místo pro bydlení na ostrově jsme vybrali na jeho jižní části. Mělo to hned několik důvodů - je to část ostrova, kde má zázemí skvělá česká potápěčská škola a kempuje tu právě i česká komunita. Jak jsme se později přesvědčili, je to bezvadná parta lidí.


Výběr konkrétní plochy a její rozloha se na ostrově moc neřeší. Z praktických důvodů je dobré být blízku pitné vody, ta je k dispozici na mnoha místech ostrova, prakticky ať jste kdekoliv, máte to tak max. 200m, pár minut chůze.


Ubytování - stavba stanu a zázemí

Žádné zázemí a stan bychom nestavěli, nebýt našich partnerů, kterým patří velké díky! Turistika.cz, která to všechno zorganizovala, Ceskyraj.com odborníci na outdoor z Ráje a 4camping.cz experti nejen na kemping.




Naše zázemí pro dvě rodiny zabralo cca 200m2. Postupně jsme zde během několika hodin postavili 2 stany, kuchyň s venkovní spižírnou, planovým vařičem a ledničkou se solárním dobíjením a jídlenu. Součástí našeho zázemí bylo i zavěšení hamak, které se výborně osvědčili na spaní i denní relax. V hamace je příjemněji než ve stanu.


Vybudování celého zázemí, viz výše, včetně vyčitění a zametení pozemku, vybalení, montáže a pověšení šnůr na prádlo trvalo cca 4 hodiny.


Náš stan Stan Outwell Winwood 8 budil obdiv (většinou jsou na ostrově klasické malé stany pro 2, max pro 4 osoby). Postavení bylo snadné a zabralo cca půl hodinky, ale jen díky tomu, že jsme se nedrželi manuálu, který vám zaručeně stavbu stanu spíše zkomplikuje.


Praktické zkušenosti s campingovým a outodoor vybavením

Prakticky nemáme s ničím vyloženě negativní zkušenost. Je vidět, že nám vybavení dodali odborníci!


Několik praktických postřehů po pár dnech bydlení a používání věcí.


Spaní - matrace a hamaky

  • Matračky je potřeba obden dofukovat. I přes důsledné dodržení instrukcí z návodu to prostě někudy uniká. Velké teplotní rozdíly přes den av noci ve stanu nejsou.

  • Kdo hamaku má, ten ví ..... nám se výborně osvědčili na spaní i denní relax. V hamace je příjemněji než ve stanu. Kvalitní hamaky z Ráje udrží i velkýho chlapíka! Součástí balení však nejou popruhy, je potřeba na to myslet před hledáním místa pro zavěšení.






Kuchyň, vaření, nádobí

  • Kuchyň, snadno skládatelná, stabilní a vydrží veškerý provoz.

  • Vařič Campingaz nás velmi mile překvapil svým výkonem (vaření je téměř stejně rychlé jako na indukci) a praktickými vychytávkami (zejména odstínění od větru). Tím i nízkou spotřebou.

Praktická zkušenost: PB láhev 2kg vydrží cca týden (využití pro 2 rodiny a vaření 3x denně

  • Velmi praktické je skládací nádobí, z kvalitního materiálu a zabere málo místa. Je potřeba dodržovat instrukce z návodu. Nerozbitné stolní nádobí Omada Sanaliving Pic-Ni je vyrobeno z polypropylenu, který je zdravotně nezávadný, recyklovatelný a s antibakteriální úpravou Microban. Nádobí je možné umývat v myčce na nádobí, dávat do mikrovlnky či mrazáku.

  • Praktická jídelní sada nádobí GSI Infinity. Obsahuje misky s víčkem, izolované hrnky, skleničky, velké talíře, vše zabalené v praktickém síťovaném obalu. Nádobí je ze 100% recyklovatelného materiálu. Hrnky jsou izolované pěnou a udrží tak nápoj déle teplý a umožňuje ho i komfortně držet v ruce. Misky s víčkem umožňují uchovávání potravin.

  • Pro udržení potravin v chalu jsme zvolili Kompresorovou chladničku Outwell Arctic Frost 55. Kompresorové lednice nepotřebují řešit odvod spalin ani instalaci plynových bomb, mohou mít vyšší chladicí výkon a je jejich benefitem je ze zkušeností spolehlivost. Provoz a spotřeba ledničky dle výrobce je pravděpodobně testovaný a uvedený v klimatizované místnosti a uvádí provozní spotřebu 20W/h. Realita v kempu a letním počasí je bohužel úplně někde jinde, navíc při dochlazování vyskočí spotřeba na 60-80W/h.

Solární energie


Crossio SolarPower 100W
Crossio SolarPower 100W

Praktické zkušenosti z používání našeho solárního řešení, které obsahovalo solární panel, nabíjecí stanici a dobíjecí baterii. Záměr byl primárně pro dobíjení kompresorové chladničky Outwell Arctic, případně k dobíjení světel, powerbanky a mobilů.



Solární panel měl ve špičce přes den (cca 6 hodin) maximum 70W, pro maximální výkon je potřeba ho přenášet, natáčet apod. Tím pádem je jeho efektivní výkon cca 8 hodin. Tím pádem dobije 600W baterku na cca 60%-70%. Ideálním řešením pro 100% dobití baterie mít 2 solární panely!


Jinak na ostrově jsou na různých místech k dispozici solární dobíječky.


Po krátkém průzkumu ostrova jsme solární řešení objevili u řádů jednotek stanů (z celkových cca 300-400). Ti však použivají starší velké solární desky, manipulace s nimi je mnohem komplikovanší a generují tak nížší výkon.

 

Za kvalitní kemping a outdoor vybavení děkujeme





10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Blog o udržitelném cestování

Novinky, zajímavosti, čísla a statistiky udržitelného cestování

bottom of page