top of page

5. díl - Život na ostrově Veruda

Aktualizováno: 3. 8. 2023

Aktuálně v polovině července je na ostrově něco málo přes 1 000 lidí (cca 300 - 400 stanů, třetina z nich jsou větší, rodinné stany. Z pohledu národností tvoří větší polovinu Chorvaté a Slovinci. Druhá, menší polovina je pestrá a potkáte zde Italy, Francouze, Němce, Rakušáky, ale i Slováky, Srby, Maďary a samozřejmě Čechy.


Pozvolná pláž na severu ostrova
Pozvolná pláž na severu ostrova

Život & aktivity na ostrově


Toalety, sprchy a čistota

Na ostrově je několik zděných domků, kde jsou po stranách 2 pánské a 2 dámské záchody. Na další straně jsou žlaby s vodou na mytí nádobí a ranní hygienu a poslední strana patří sprchám, se studenou vodou. Nejčastěji využívaným pro opláchnutí slené vody z moře.

Na pár místech jsou i sprchy s teplou vodou, ale čistota v nich a kvalita vody je komfortně řečeno na nízké úrovni. Ideálním řešením je tak kempovací skládací sprcha.

Na ostrově se uklízí jednou denně. Zejména o víkendu sem jezdí hodně lidí z Puly jen na den, zrelaxovat, ogrilovat apod., tak jeden denní úklid nestačí a můžete se setkat s nepořádkem.



Občerstvení a služby

Jediným místem na ostrově, kde si můžete něco koupit je bistro u recepce. V bistru se prodává pití, točí pivko (jak jinak než Karlovačko, ale mají zde i Krušovice a Staropramen v plechovkách i skle). Koupit zde můžete i drobné pamlsky, oříšky, tyčky apod. Je tu i stánek se zmrzlinou za €1,50 kopeček. Můžete si zde objednat pečivo či chléb na příští den. Na recepci lze dobíjet mobilní telefony či powerbanky za poplatek €1.




Grilování

Na ostrově je hodně míst s pevným grilem, občas i posezením. Z našich zkušeností fungují parádně místo uhlí zdejší borové šišky :-).


Sport, dětská hřiště a aktivity

Pro sportovní aktivity je ostrov Veruda rájem. Jsou zde hřiště na basket i na fotbal, kurty na volejbal, několik pevných spolů na stolní tenis a ve velmi dobrém stavu. Stejně tak je to několik dětských hřišť, s houpačkami, kolotiči a různými prolézačkami.


Pláže a koupání

Na severní části je oblázková pláž s pozvolným vstupem do moře. Na jihu naopak jsou kameny a skaliska, ale i zde najdete mnoho míst s pohodlným vstupem do moře. Dá se zde bezpečně skákat do moře ze skály do hluboké laguny. Často na jihu můžete vidět projíždět skupinky delfínů.

Milovníci šnorchlování tzv nevylezou z vody. I pro menší děti jsou zde šnorchlovací podmínky parádní, třeba v lagunách, chráných od vln z moře.


Potápení, Češi a Veruda

Češi tu tvoří velmi dobrou komunitu a partu. Často mají společnou aktivitu - sportovní plavání a potkáte zde nejednoho reprezentanta. Obývají jižní část ostrova, kde je i české potápěčské centrum. Mimo jiné nabízí kurzy potápění pro začátečníky – děti i dospělé, ale pokud máte zájem o vyšší potápěčskou kvalifikaci – AOWD, Nitrox nebo Deep Diver, po předchozí dohodobě vám izde také zajistí. Vybavení na potápění / šnorchlování můžete zakoupit v nedalé Pule, ve Sportisimu nebo jiném sportovní obchodu.


Skalnaté pobřeží ostrůvku Veruda ukrývá velice atraktivní potápěčské lokality. Nemusíte absolvovat daleké výjezdy lodí, stačí dojít ke břehu, spadnout do vody a hned je na co koukat. Nicméně zde najdete spousty atraktivních míst šnorchlování a potápení, včetně několika vraků.


Praktické zkušenosti a tipy z pobytu na ostrově Veruda

V borových hájích na ostrově rostou mimo jiné fíky a olivy. Najdou se lidé, kteří výrobí a domů odváží výborné marmelády a zavařeniny. Praktický význam šišek při grilování jsem zmiňoval výše


Děti a digitální detox

Z omezení používání mobilního telefonu na třeba jen hodinku denně nejou děti moc nadšené. Ale denní aktivity a denní program je dostatečně zabaví, že si na mobil vzpomenou třeba až večer. To se často hrají různé deskové hry, takže jsou dny, kde se k mobilu ani nedostanou.

 

Za kvalitní kemping a outdoor vybavení děkujeme





14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Blog o udržitelném cestování

Novinky, zajímavosti, čísla a statistiky udržitelného cestování

bottom of page