top of page

a&o investuje půl miliardy eur do rozšíření sítě hostelů s cílem stát se prvním evropským řetězcem hostelů s nulovou uhlíkovou bilancí


Ze staré kancelářské budovy nový hostel: a&o Florencie bude otevřen v létě. Vizualizace: a&o Hostels
Ze staré kancelářské budovy nový hostel: a&o Florencie bude otevřen v létě. Vizualizace: a&o Hostels

Přední evropský řetězec hostelů a&o investuje přibližně 500 milionů eur (v přepočtu přes 12,5 miliardy Kč) do rozšíření své sítě hostelů, přičemž hlavní akviziční strategií bude přestavba stávajících administrativních a obchodních budov na ubytovací zařízení. Zakladatel a generální ředitel a&o Oliver Winter poznamenal, že způsob akvizice se bude posuzovat u každého případu zvlášť: „Někde to může být pronájem, jinde koupě. Naše expanze počítá s nejrůznějšími typy nemovitostí. Dokážeme jednat pružně a chceme růst.“


Namísto výstavby na zelené louce dává a&o přednost rekonstrukci a přestavbě. Jedná se totiž o způsob, jak snížit množství emisí CO2 a přispět k dosažení důležitého cíle: stát se prvním evropským řetězcem hostelů s nulovou uhlíkovou bilancí. Podle odborníků úspory v případě přestavby odpovídají množství emisí CO2 vytvořenému za 30 let provozu. V současné době činí množství emisí oxidu uhličítého v hostelech a&o 3,73 kg na jedno přenocování, což je až o 80 % méně u konkurentů v odvětví.


Nejnovějším příkladem úspěšné přestavby kancelářských prostor je hostel a&o ve Florencii, který bude otevřen počátkem léta. Nabídne 470 lůžek a nachází se v docházkové vzdálenosti od náměstí Piazza del Duomo v historickém středu Florencie.


Oliver Winter dále oznámil, že evropskou síť a&o plánuje rozšířit o nové hostely ve významných lokalitách, jako jsou Londýn, Paříž, Řím, Madrid, Lisabon, Berlín, Mnichov, Praha a Amsterdam. Winter prozradil, že a&o již o několika zajímavých příležitostech jedná. Vedení společnosti se tento týden účastní veletrhu MIPIM (Cannes, 12.–15. března) s cílem urychlit expanzi.


Hostel z kanceláří

Současných 38 hostelů a&o ve 25 městech devíti evropských zemí má jedno společné: polohu v centru nebo v blízkosti centra a snadnou dostupnost veřejnou dopravou. Přestavba bývalých administrativních a komerčních objektů navíc dodává jednotlivým hostelům a&o jedinečný charakter: „Pokud jde o velikost, půdorys a dispozice, dokážeme jednat velmi pružně. To nám poskytuje konkurenční výhodu a usnadňuje a urychluje realizaci," říká Winter.


Společnost a&o Hostels v roce 2023 zaznamenala mimořádně dobré hospodářské výsledky: 6,1 milionu přenocování, 2,7 milionu hostů a obrat 217 milionů eur. Oživení cestovního ruchu, na něž upozornil letošní veletrh ITB v Berlíně, naznačuje trvalý nárůst zájmu o cestování, přičemž letní rezervace již překonaly předpandemickou úroveň z roku 2019.


A&O HOSTELS

Společnost a&o založil v roce 2000 v Berlíně Oliver Winter. V současné době provozuje 38 hostelů s přibližně 28 500 lůžky a tento řetězec cenově dostupných hostelů je zastoupen ve 25 městech a 9 evropských zemích. Další novou lokalitou bude od léta 2024 Florencie. Skladba hostů a&o je různorodá: jsou zastoupeni baťůžkáři, sólo cestovatelé, rodiny, školní skupiny i sportovní kluby. Roste také počet obchodních cestujících a seniorů. S 6,1 milionu přenocování (2022: 5,55 milionu), 2,7 milionu hostů (2,2 milionu) a obratem 217 milionů eur (172 milionů) zaznamenala společnost a&o v roce 2023 nejúspěšnější rok ve své historii. V rámci strategie udržitelnosti bude mít a&o do roku 2025 čistou emisní nulu, tj. emise CO2 na jednu noc pobytu nepřesáhnout tři kilogramy na osobu a noc. A i tento zbytek se bude kompenzovat.


Více informací: www.aohostels.com 

Přehled provozoven a&o: www.aohostels.com/de/alle-standorte

4 zobrazení0 komentářů

Blog o udržitelném cestování

Novinky, zajímavosti, čísla a statistiky udržitelného cestování

bottom of page