top of page

Statistika udržitelnosti: Každodenní návyky, které pomáhají životnímu prostředí


Ilustrační foto - znečištění moře, zdroj: wix.com
Ilustrační foto - znečištění moře, zdroj: wix.com

Některé studie ukazují, že pokud nic nezměníme na způsobu fungování lidstva a pokračování spotřebitelských trendů, bude Země bez zdrojů přibližně za 27 let. Ačkoli některé země zvýšily úsilí o recyklaci, množství odpadu, který lidé každý den vyprodukují, je děsivé.


Pravděpodobně nevěnujete pozornost veškeré energii a vodě, kterou denně plýtváte, ale statistiky udržitelnosti vás šokují. Každý z nás může přispět ke snížení znečištění a záchraně naší planety. Následující fakta a statistiky udržitelnosti vám pomohou lépe porozumět tomu, jak ničíme naši planetu a co můžeme udělat, abychom to zastavili.


1. Přibližně 90 % lidí na celém světě dýchá znečištěný vzduch.

Kvůli znečištěnému ovzduší ročně na celém světě zemře asi 7 milionů, přičemž 90 % případů je zaznamenáno v zemích s nízkými příjmy. Na druhou stranu mezi lety 1990 a 2016 klesly emise skleníkových plynů v Evropské unii o 22 %, na základě statistik udržitelnosti životního prostředí.


2. Za posledních 40 let ubylo 33 % orné půdy.

Přibližně jedna třetina zemské půdy byla zničena za posledních 40 let kvůli rostoucí poptávce po potravinách a zemědělským postupům. Jednou z mnoha šokujících statistik udržitelnosti je, že v příštích 40 letech budeme muset produkovat více potravin než za posledních 8 000 let.


3. Aby se každý týden vydávaly nedělní noviny, je pokáceno 500 000 stromů.

Pokud by byly všechny noviny recyklovány, mohlo by se zachránit 250 milionů stromů ročně. Fakta o udržitelnosti životního prostředí ukazují, že 75 000 stromů by mohlo být zachráněno, pokud by byl recyklován jediný výtisk Sunday New York Times.


4. Pouze 1 % vody na Zemi je bezpečné k pití.

Američané vypijí každý měsíc 3,9 mld galonů vody. Průměrná americká rodina spotřebuje kolem 127 400 galonů vody ročně. Vzhledem k tomu, že pouze 1 % vody na Zemi tvoří pitná voda, je každá promarněná kapka pro lidstvo významnou ztrátou. Například statistiky udržitelnosti vody ukazují, že pokud nezavřete vodovodní kohoutek při čištění zubů, vyplýtvá se 5 galonů vody.

1 americký galon je 3,785 litru


5. Na celém světě žije asi 1,4 miliardy lidí bez pitné vody.

I když je 75 % Země pokryto vodou, více než miliarda lidí nemá přístup k pitné vodě. Podle statistik udržitelnosti žije kolem 33 % světové populace v zemích s nedostatkem vody.


6. K výrobě jedněch džínů se spotřebuje 1 850 galonů vody.

Podle statistik udržitelnosti módy se na výrobu jedněch džínů spotřebuje 1 850 galonů vody. Špatnou zprávou je, že pouze 1 % materiálů použitých na výrobu oděvů je recyklováno a znovu použito na nové oblečení. Navíc 60 % nového oblečení se vyhodí do jednoho roku od nákupu, zatímco pouze 15 % spotřebitelem použitého oblečení je recyklováno.


7. Pouze 10 % energie, kterou spotřebuje žárovka, se přemění na světlo.

Energeticky úsporné žárovky spotřebují přibližně o 70 % méně energie než klasické žárovky. Je to proto, že žárovky přeměňují pouze 10 % energie na světlo, zatímco zbytek energie se ztrácí jako teplo. Statistiky spotřebitelské udržitelnosti ukazují, že energeticky účinné žárovky snižují účty za elektřinu a emise oxidu uhličitého při zachování kvality světla.


8. Jedna třetina potravin se vyplýtvá nebo se ztratí.

V době, kdy 811 milionů lidí hladoví, je přibližně 33 % všech potravin vyprodukovaných na celém světě vyplýtváno nebo ztraceno. Jídlo, které není spotřebováno, je také plýtvání zdroji, jako je voda, semena, elektřina, půda a další zásoby použité k jeho výrobě. Podle faktů o udržitelnosti potravin se celková zemědělská produkce v USA mezi lety 1948 a 2017 ztrojnásobila.


9. Do roku 2050 se bude muset produkce potravin zvýšit o 60 %, aby měl svět dostatek potravin.

Očekává se, že světová populace vzroste v příštích 30 letech o 2 miliardy, což znamená, že budeme potřebovat více potravin – ale nejen to. Nefunkční potravinový systém je důvodem, proč musíme něco udělat s obrovským množstvím ztracených nebo plýtvaných potravin, protože plýtvání potravinami má škodlivý vliv na svět. Zajímavá fakta o udržitelnosti odhalují, že snížení dřevního odpadu o 25 % by přiblížilo produkci potravin o 12 % množství potravin, které budeme potřebovat k nasycení světa v roce 2050.

10. Trvá 4 000 let, než se skleněná láhev rozloží.

Sklo i hliník jsou donekonečna recyklovatelné bez ztráty čistoty nebo kvality. Přibližně 80 % všech skleněných obalů získaných ke zpracování je přetaveno a použito k výrobě nových skleněných obalů. Podle udržitelnosti v obchodních statistikách výrobci skleněných obalů usilují o 50 % recyklovaného materiálu při výrobě nových skleněných lahví, přičemž v procesu odstraní 181 tun odpadu ze skládek.


11. Ve Spojeném království je 13 % výrobků, které dorazí na staveniště, vyhozeno, aniž by bylo použito.

Udržitelnost je složité téma ve stavebnictví, které je třeba řešit. Jak je patrné ze statistik udržitelnosti staveb, ohromných 32 % odpadu ze skládek pochází z demolic nebo stavenišť, přičemž téměř polovina tohoto odpadu nebyla nikdy využita.


12. S mírou recyklace 63 % je Rakousko první na celosvětovém seznamu.

Některé z nejnovějších statistik chování v oblasti udržitelnosti ukazují, že Rakousko má nejvyšší míru recyklace (63 %). Německo je na druhém místě s mírou recyklace 62 %, následuje Tchaj-wan s 60 %. Míra recyklace v Americe je mnohem nižší (34 %). S mírou recyklace pouhých 7 % je Malta na dně.


13. V roce 2020 měla Kanada nejvyšší produkci odpadu na celém světě.

Kanada ročně vyprodukuje 1 325 480 289 metrických tun. Tato fakta a čísla o udržitelnosti dělají z Kanady zemi s nejvyšší mírou produkce odpadu. Na druhém místě seznamu je Bulharsko, které produkuje více odpadu než Spojené státy. Další země na seznamu jsou Spojené státy, Finsko a Estonsko.


14. Za poslední století se množství odpadu, které lidé vytvářejí, zvýšilo o 10 000 %.

Množství odpadu, které lidé vyprodukují, je šokující. Fakta o udržitelnosti ukazují, že národ USA produkuje více odpadu než kterýkoli jiný národ na světě. Průměrný Američan vyprodukuje za život 90 000 liber odpadu.


V oceánech se bohužel nachází velké množství plastového odpadu . Například na každé čtvereční míli oceánu plave 46 000 kusů plastu, což má škodlivý vliv na mořský život.


Závěr

Rychlý růst populace má za následek zvýšenou zemědělskou produkci, což vede k odlesňování a vyšším emisím skleníkových plynů.


Kompletní statistiky najdete na webu www.seedscientific.com



0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Blog o udržitelném cestování

Novinky, zajímavosti, čísla a statistiky udržitelného cestování

bottom of page