top of page

Globální investice do čisté energie v roce 2023 vzrostou na 1,7 miliardy USD

Aktualizováno: 22. 7. 2023

Investice do technologií čisté energie výrazně převyšují výdaje na fosilní paliva, protože obavy o dostupnost a bezpečnost vyvolané globální energetickou krizí posilují dynamiku udržitelnějších možností, uvádí nová zpráva IEA.


V roce 2023 se má celosvětově investovat do energetiky přibližně 2,8 bilionu USD, z čehož se očekává, že více než 1,7 bilionu USD půjde do čistých technologií – včetně obnovitelných zdrojů energie, elektrických vozidel, jaderné energie, sítí, skladování, nízkoemisních paliv a zlepšení účinnosti. a tepelná čerpadla – podle nejnovější zprávy IEA World Energy Investment Report. Zbytek, o něco více než 1 bilion USD, jde na uhlí, plyn a ropu.


Očekává se, že roční investice do čisté energie vzrostou v letech 2021 až 2023 o 24 % díky obnovitelným zdrojům energie a elektromobilům ve srovnání s 15% nárůstem investic do fosilních paliv za stejné období. Více než 90 % tohoto nárůstu však pochází z vyspělých ekonomik a Číny, což představuje vážné riziko nových dělicích čar v globální energetice, pokud se přechody na čistou energii neprosadí jinde.


Globální energetické investice do čisté energie a do fosilních paliv, 2015-2023
Globální energetické investice do čisté energie a do fosilních paliv, 2015-2023

„Čistá energie se pohybuje rychle – rychleji, než si mnoho lidí uvědomuje. To je zřejmé z investičních trendů, kdy čisté technologie ustupují od fosilních paliv,“ řekl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. „Na každý dolar investovaný do fosilních paliv jde nyní asi 1,7 dolaru do čisté energie. Před pěti lety byl tento poměr jedna ku jedné. Jedním zářným příkladem jsou investice do solární energie, která má poprvé překonat objem investic do těžby ropy.“

Očekává se, že v čele se solárními technologiemi budou nízkoemisní elektrické technologie tvořit téměř 90 % investic do výroby elektřiny. Spotřebitelé také investují do elektrifikovaných koncových použití. Celosvětový prodej tepelných čerpadel zaznamenal od roku 2021 dvouciferný meziroční růst. Očekává se, že prodej elektrických vozidel letos poskočí o třetinu poté, co již v roce 2022 prudce vzrostl.


Investice do čisté energie byly v posledních letech posíleny řadou faktorů, včetně období silného hospodářského růstu a kolísavých cen fosilních paliv, které vyvolaly obavy o energetickou bezpečnost, zejména po ruské invazi na Ukrajinu. Svou roli sehrála také posílená politická podpora prostřednictvím významných akcí, jako je americký zákon o snižování inflace a iniciativy v Evropě, Japonsku, Číně a jinde.


Očekává se, že výdaje na ropu a plyn vzrostou v roce 2023 o 7 %, čímž se vrátí na úroveň z roku 2019. Těch několik ropných společností, které investují více než před pandemií Covid-19, jsou většinou velké národní ropné společnosti na Blízkém východě. Mnoho výrobců fosilních paliv dosáhlo v loňském roce rekordních zisků kvůli vyšším cenám paliv, ale většina tohoto peněžního toku šla na dividendy, zpětné odkupy akcií a splácení dluhů – spíše než zpět do tradiční nabídky.


Nicméně očekávané oživení investic do fosilních paliv znamená, že se v roce 2023 zvýší na více než dvojnásobek úrovně potřebné v roce 2030 ve scénáři IEA s nulovými čistými emisemi do roku 2050. Globální poptávka po uhlí dosáhla v roce 2022 historického maxima a investice do uhlí letos dosáhnou téměř šestinásobku úrovně předpokládané v roce 2030 ve scénáři Net Zero.

Kapitálové výdaje ropného a plynárenského průmyslu na nízkoemisní alternativy, jako je čistá elektřina, čistá paliva a technologie zachycování uhlíku, představovaly v roce 2022 méně než 5 % jeho počátečních výdajů. Tato úroveň se oproti minulému roku jen málo změnila – i když je tento podíl vyšší. některé z větších evropských společností.


Největší nedostatky v investicích do čisté energie jsou v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách. Existuje několik světlých míst, jako jsou dynamické investice do solární energie v Indii a do obnovitelných zdrojů v Brazílii a částech Blízkého východu. Investice v mnoha zemích však brzdí faktory, jako jsou vyšší úrokové sazby, nejasné politické rámce a návrhy trhu, slabá síťová infrastruktura, finančně napjaté veřejné služby a vysoké kapitálové náklady. Mezinárodní společenství musí udělat mnohem více, zejména pro podporu investic v ekonomikách s nižšími příjmy, kam se soukromý sektor zdráhal pouštět.


Nejlepší korporátní příjemci smluv o nákupu energie z obnovitelných zdrojů, 2010-2022

Nejlepší firemní zákazníci, 2010-2022 zdroj: iea.org
Nejlepší firemní zákazníci, 2010-2022 zdroj: iea.org

 
0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Blog o udržitelném cestování

Novinky, zajímavosti, čísla a statistiky udržitelného cestování

bottom of page